Acélszerkezet (hídmérleg) gyártás

Mérlegértékesítés területén 25 éves múlttal rendelkezünk.  Vállalkozásunk a hídmérlegek területén eddig csak értékesítéssel foglalkozott, de a fejlesztéssel bővítené tevékenységét az acél alvázak gyártásával.

Az évek során több gyártó számos mérlegalváz típusának gyártásánál közreműködtünk, szereltük és üzemeltük be. Tapasztalataink során megállapítottuk, hogy a nagy méretek és a több tonnás elemek súlya megnehezítette a gyártást, a szállítást és az üzembe helyezést, szerelést.

Az alvázak gyártása az országban jelenleg két helyen történik: az Alföldön és a Dél-Dunántúlon. Ez jelentősen megnöveli a mérlegek árát, mert a szállítás többletköltséggel jár (a hidakat összeszerelt állapotban szállítják, speciális járművekkel, a széles áru szállítása miatt csak útvonalengedéllyel szállíthatók). Továbbá a nagy súly a le- és felrakodást is nehezíti, mivel az elemeket nagy teljesítményű autódaru segítségével lehet mozgatni. Ekkora darut nem minden esetben lehetséges a telepítés helyszínének közelében bérelni, a logisztikai lehetőségeket is számba véve a rugalmas munkavégzés olykor nem vagy nehezen megvalósítható.

Fejlesztésünk ennek a problémának a megoldására, a hídalváz mobilisabb kivitelezésére specializálódna. A fejlesztéssel az elemrészek súlyminimalizálását célozzuk meg, a járófelület megerősítésével a kerekek nyomvonalában. Az újnak számító konstrukciós megvalósítással egyedülálló fejlesztés lesz az országban, de a környező országokban működő versenytársainkkal szemben is. A konstrukciónk segítségével egy mobilabb mérleget kapunk, amit egy kisebb darus tehergépkocsival is könnyedén lehet szállítani és mozgatni. Szükség esetén a megrendelő kérésére, gépkocsiparkunk lehetővé teszi, hogy saját darus tehergépkocsinkkal is meg tudunk oldani a szállítás és beüzemelés lebonyolítását. Ezáltal a munkaerőigény és a beüzemelés költsége is jelentős mértékben csökkenne.

A fejlesztésünk keretében szeretnénk megvalósítani ősztől egy 18 m-es hídmérleg acélszerkezetet, amely megfelel a MKEH-előírásoknak. Az alvázak tervezésénél figyelembe vesszük a moduláris szerkezet szempontjait, a később gyártandó hidak összeállíthatósága tekintetében is. Fontos a gyártástechnológiai hatékonyság figyelembevétele a későbbi automatizálhatóság szempontjából. Egyedi tudás hatékonnyá teszi a speciális igények kielégítését – például ezzel a konstrukcióval megvalósítható a tengelyek terhelésének mérése is, így a napjainkban használatos tengelyterhelésmérők szükségtelenné válnának.

Az informatikai háttérhez való kapcsolódás elengedhetetlen a gyors és pontos kiszolgálás érdekében, a megrendelő nyilvántartási és egyéb rendszeréhez kapcsolt megoldással egyszerre több mérési funkciót is lehetővé tesz. A digitális cella beépítése pedig jövőbeni fejlesztések szempontjából fontos a beépített adatkommunikációs csatornával bizonylatok nyomtatása, tömeg-távkijelzés számítógépes kapcsolattal, mérési adatgyűjtés és távvezérlés is lehetséges akár okos telefonnal vagy tablettel. Ezeknek a bővíthető fejlesztési lehetőségeknek a függvényében gondolkodunk; a további lehetőségek nyitva tartása lehetővé teszi a további fejlődést az idő előrehaladtával.